Civil összefogás

slider1Baján közel 100 hajómalom működött a 19. század második felétől a második világháborúig. A hajómalmok, a gőzhajtású malmok megjelenésig jelentős mennyiségű gabonát őröltek.
Magyarországon a Duna mentén sok ilyen malom működött. Ezek közül az utolsó, az ún. ráckevei-malom, amelyet az ötvenes években bontottak le és jelenleg a Szentendrei Skanzenben őrzik darabjait. Ennek tervrajza is készen van, ám rekonstrukciója elmaradt. A Ráckevei Önkormányzat is tervezi a malom megépítését.
Fogjunk össze mi bajaiak és Baját szeretők, mutassuk meg a mai gyerekeknek milyen volt régen a Duna vízfolyása, hogyan hasznosították az emberek a víz energiáját, anélkül, hogy a vizet szennyezték volna.
Baja a vizek városa. Ki kell használni a város elhelyezkedése adta lehetőségeket, és vonzóvá kell tenni városunkat a turisták számára. Meg kell eleveníteni múltunkat!
A hajómalom és köré épülő skanzen nemcsak a turistáknak, de a város lakóinak is érdekes lesz. Továbbá iskoláinknak is segítséget nyújt a helytörténet megismerésében.
Ezen túlmenően a Bajai Kézműves Egyesület tevékenyen részt venne a kihalóban lévő mesterségek megismertetésében, például fafaragás, halászszerszám készítés, mézeskalács készítés, gyöngyfűzés, hímzés, hogy csak a legjellemzőbbeket említsem.
Nagy hiányossága a városnak, hogy nincs egy szabadtéri közösségi hely ahol összejöhetnének a természetet és társaságot kedvelők, illetve a kézműves mesterségek után érdeklődők. Ezért az elképzelések között szerepel egy árnyékot adó, esetleg esőtől megóvó „beálló”, ahol nyáron a hűsben ismerkedhetnének az emberek egymással, a mesterségek fortélyaival. A mini skanzen területén elképzeléseink szerint megépül egy hagyományos tüzelésű kemence, ahol a város „kemence nagyja” hetente szombaton begyújt a kemencébe és a bedagasztott kenyeret és kalácsot kisütné. A mai gyerekek már nem is ismerik a dagasztás mikéntjét.
Az egyesület fő céljai közé tartozik:

  • Bemutatni a halászok vesszőből font házait, tanyáit.
  • Hajómalom belsejében molnár lakás kialakítása, múzeumként való bemutatása.
  • Ezen túlmenően, halászati szerszámok kiállítása, a fiatalokkal való megismertetése, a munkára való nevelés szorgalmazása.
  • Közösségi élet felélesztése, emberi kapcsolatok élénkítése.
  • Újabb turisztikai fejlesztések, ötletek gerjesztése.

A város az úthálózat fejletlensége miatt vesztett korábbi fényéből, a túrizmus élénkítésére komoly lépés lehetne egy hajómalom megépítése.
Kérem, ha céljainkkal egyetért, támogasson bennünket, egyszeri adománnyal vagy egyesületi tagsággal, mely évi 5.000 Ft tagdíjat jelent. Minden támogatót megajándékozunk egy képeslappal köszönetünk jeléül.