Egyeztetések a végső munkák előtt

A bajai hajómalom építéséről tárgyaltak kedden a kikötőben. Ennek kivitelezésén már tíz éve dolgoznak a Hajómalom Egyesület tagjai és a velük együttműködő szervezetek, cégek, szakemberek. A mostani egyeztetés célja az ütemterv meghatározása volt, amit ha betartanak, őszre elkészülhet a szerkezet a Dunán.

Szárazon vagy a vízen építsék össze a két hajótestet, hogyan lehet azokat daruval mozdítani és szállítani. Ez csak néhány a megoldandó feladatok közül. Azért hívták össze a szakembereket, hogy összehangolják a tevékenységeket, és egy meghatározott ütemterv szerint haladjanak a munkákkal.

Palik Vera – elnök, Bajai Hajómalom Egyesület
“A mai megbeszélésnek az a célja, hogy minden olyan kérdésre együttesen szülessen döntés, ami a hajónak a megépítésével, a malomszerkezet vízre emelésétől kezdve a súlyokon át, a daruzás lehetősége a kikötőbe, hogy a Dunán épüljön meg részleteiben a hajómalom, vagy pedig bent a Sugovicában.”

A ház- és völgyhajó jelenleg a kikötő területén kapott helyet.

Nagy László – ügyvezető, Bajai Országos Közforgalmú Kikötő Működtető Kft.
“Mivel, hogy mi vagyunk a legközelebb és az építés, az összeszerelés munkálatai azok célszerű, hogy víz mellett folyjanak, mi biztosítottuk ezt a helyet, valamint hát a többszöri szakmai egyeztetések, megbeszéléseknek szintén mi adunk teret.”

A bajai főiskola és a vízügyes szakemberek már a kezdetek óta az ügy mellé álltak, mondta a hajómalom építésének műszaki vezetője.

Keve Gábor
“A főiskola eszközkészletével, technikai berendezéseivel segítette például a meder felmérést a hajómalom helyének a kitűzését, áramlási viszonyoknak a feltérképezését, és minden olyan hidrológiai háttéranyagnak az összeszedését, ami ahhoz szükséges, hogy ez a hajómalom majd működőképes legyen.”

A hajómalmot, a malomházat, a gépezetet és a vízikereket is dr. Márton László és csapata építi. 25 év alatt több mint száz malmot készítettek Erdélyben és Magyarországon, köztük hengermalmot és patakmalmot is.

dr. Márton László – gépészmérnök, Gyergyószentmiklós, Románia
“Baján lesz a következő malom, ez egy újabb kihívás, és egészen más, mint ami eddig volt, mert a patakmalom az egy, és ekkora folyamon malmot csinálni az egy más téma, de úgy gondlom, meg tudunk birkózni ezzel a kihívással.”

Ha minden a tervek szerint halad, akkor az építmény az őszi hajómalom ünnepre készül majd el.

 

Forrás: Bajai TV http://www.bajaitelevizio.hu/?p=18910 (2017. 02. 22.)

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × öt =