Bácskai Napló: A patics fal állta a sarat

A Bácskai Naplóban 2013. július 4-én az alábbi cikk jelent meg.

A patics fal állta a sarat

HAJÓMALOM EGYESÜLET      Az idei árvíz próbára tette a természetes környezetben az ártérre épített mini skanzent. A védekezés alkalmával a házakból kimenekítettük a halászati eszközöket, a hálókat pedig a tetőszerkezethez rögzítettük. Az egyesület tagjai közül az öreg halászok úgy gondolkodtak, hogy a víz nem árthat nekik, hiszen a hálók mindig vízben voltak, vannak. A patics fal pedig vesszőfonattal készült, majd agyag került rá több rétegben. – Ha jön a víz, akkor az agyag leválik a fonatról, a víz így átfolyik a házon, nem tudja elsodorni. Az ár elmúltával újra lehet agyagozni a falakat. Mi, dunai emberek tudjuk, hogy ez a sorsunk. Van erőnk és kitartásunk, hogy az árvizek után folytassuk az életet, majd megszelídül a Duna és újra szép arcát mutatja!

Várjuk a céljaink iránt érdeklődő bajaiakat, környékbelieket, messzi földön élőket, fiatalokat és kevésbé fiatalokat, hogy a dunai élet nehéz, de mégis szép hagyományait a gyakorlat nyelvére fordítva átadhassuk a jövő nemzedékének. Hogy ők is továbbadhassák az utánuk jövőknek! Egyesületi tagságukkal kérem, erősítsék közösségünket!

Baráti üdvözlettel:

Palik Vera egyesületi elnök

20130704_Bacskai_NaploForrás: Bácskai Napló (2013. július 4.)

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

húsz + 10 =