Így vár minket a hétvégén a Hajómalom Egyesület!

A hetven9.hu magazin weblapján jelent meg az alábbi írás az októberi hajómalom ünnepről.

“A bajai Hajómalom Egyesület 2007-ben jött létre. Elnökük, Palik Vera elmondása szerint egy külföldi utazás során fogalmazódott meg fejében az ötlet, miszerint újra fel kellene építeni a Duna bajai szakaszánál egy malmot. Ez a terv egyelőre még nem valósult meg, viszont egy “kisebb” projekt igen. Ez nem más, mint a Türr-kilátó mellett található halászati miniskanzen, ahol sok élménnyel gazdagodhat, aki odalátogat, legyen szó gyerekről, vagy felnőttről. Civil összefogás eredményeként 2011 óta várja mind a bajaiakat, mind a máshonnan érkező vendégeket.

Ezen a nyugodt kis helyen betekintést nyerhetünk a hajdani halászat mindennapjaiba, megtekinthetőek régi halászeszközök, varsák, és egy valódi halászladikba is beülhetnek az érdeklődők, ami a kis kunyhók mellett régóta a gyerekek nagy kedvence. Többször szerveznek kézműves foglalkozásokat a kicsiknek, amellyel ovisok és iskolások is közelebb kerülhetnek a természethez, emellett időről-időre Duna menti ételeket is megkóstolhatunk itt. Erre szolgál a kemence, amelyben létezése óta már sok-sok finomság megsült. Idén sem unatkozunk, ha kisétálunk a skanzenbe a családdal, vagy a barátokkal. Lássuk, ezúttal mivel várnak minket!

Október 3-án, szombaton 10:30-kor megnyitja kapuit Pump Károly bajai fotóművész kiállítása, melynek keretein belül a fényképeken az ő szemszögéből tárul élénk a miniskanzen minden szépsége és érdekessége. 11 órakor Kothenecz Kelemen néprajzkutató tart előadást “Hajómalmok, vízimolnárok a Duna alsó szakaszán, 19. századi néprajzi források tükrében” címmel. 11:30-kor a népzeneszeretőknek kedveznek a szervezők, hiszen a Bodza Banda ad egy rövid koncertet. 11:50-es kezdéssel Mester Miklós előadásában hallgathatunk meg egy ismertetőt arról, lehet-e ugyanolyan finom a glutén-és laktózmentes, illetve a diabetikus étel, mint a megszokott ízek. Sőt, nem csak szó lesz ezekről, hanem helyi kóstolón is részt vehetünk, különleges diétás sütemények, és pogácsák várnak ránk. 11-től egészen délután 4 óráig kézműves foglalkozás várja a gyerekeket, őszi termésekből alkothatnak a kreatív látogatók, illetve rekesztőt is fonhatnak.

Mindezen színes programok mellett a rendezvény folyamán az egyesület felavatja a második kemencéjét is, így biztosan senki nem marad majd éhen. Palik Vera elmesélte, hogy erre azért van szükség, mert ha valaki sütni szeretne, már két órával előtte be kell gyújtania a kemencét. Miután kisült egy adag lepény, vagy kelt kalács, a kemecének hűlnie kell, majd újra be kell tüzelni, és csak azután lehet újabb adag finomságot sütni benne. Ha viszont kettő van, akkor nem kell olyan sokat várni, és gördülékenyebben megy minden. Ez pedig a gyerekek örömére is szolgál majd, hiszen ők is részt vehetnek például a linzerszaggatásban, és az előkészítési folyamatokban. Ha a saját kezük által készült süteményből ehetnek, akkor garantáltan nagyobb lesz majd az étvágyuk is!

Ez a két kemence egyébként a turistáknak is kedvez majd, hiszen ha egy hajóút után kiszállnak a Duna partján, leülnek a Türr emlékmű melletti árnyékos padokra, és még meleg lepényt, vagy kelt kalácsot is kapnak, biztosan jó élményekkel gazdagodnak a mi kis városunkban. Az egyesület tagjai emellett szívesen fogadnak itt cégeket és magánszemélyeket egyaránt, hiszen csapatépítő tréningekre, baráti összejövetelekre kiválóan alkalmas a helyszín. Még most, az őszi hónapokban is remek kikapcsolódást nyújthat, ha valaki kisétál, vagy kibiciklizik oda, és ha hidegebbre fordul az idő, egy jó ropogós, frissen sült kalácsnál nincs is jobb! Mozduljunk ki tehát bátran, és fedezzük fel együtt ezt a barátságos kis helyet!”

Forrás: hetven9.hu
2015. október 2. http://hetven9.hu/2015/10/hajomalom-beharangozo/

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + hat =