Októberre újra hajómalom őrölheti a gabonát a Dunán

Kubatovics Tamás Októberre újra hajómalom őrölheti a gabonát a Dunán című cikke 2016. január 23-án jelent meg a baon.hu oldalon.

Évtizedes álom valósulhat meg idén. A szándék mellé komoly támogatási összegek is kerültek, egyre valószínűbb, hogy működő hajómalom kerül a Dunára. Az ötletgazda szerint megható módon viszonyulnak az emberek az ügyhöz.

Megindultak a kivitelezési munkálatok, jelentette be a héten a Bajai Hajómalom Egyesület. A hagyományápoló civil szervezet korábban közösségi oldalán osztotta meg a hírt, mely szerint a bajai erdőgazdaság kedvezményesen biztosította a szükséges vörösfűzet, míg egy másik társaság a zalai dombokról származó fenyőt, így megkezdődhetnek a munkálatok. Ezek hátterét pedig az év végén megkapott támogatások biztosítják. Az Axiál Kft. a városi díjak átadásán egymillió forintos támogatást adományozott Palik Vera elnöknek, az önkormányzat pedig 9 millió forinttal járult hozzá a turisztikai látványosságnak, vonzerőnek számító hajómalom megvalósításához. Így a források jelentős része már biztosított, ám a hiányzó feltételek előteremtéséhez ismét a bajai és környékbeli magánszemélyek, vállalkozások segítségét kérik a hajómalmosok. Elsősorban anyag és munka formájában szeretnének felajánlásokhoz jutni.

Sok kis ember összefogásával csodákra vagyunk képesek! Ez az egyesület jelmondata, és a szervezet sokat tett az állítás igazolásáért. Nem kezdők a gyűjtésben sem, hiszen 2007-es megalakulásuk óta komoly értékeket hoztak létre és széleskörű támogatói kört állítottak maguk mögé. Így jöhetett létre 2011-ben a Türr-kilátónál kialakított Halászati Mini Skanzen, épülhetett esőbeálló, több kemence. Nemzetközi együttműködésben Gombossal közös programot valósítottak meg, ennek köszönhetően  készülhetett el a hajómalom terve és az örlőszerkezet. Közben az szja 1százalékok felajánlásából évente több mint félmillió forintot gyűjtöttek a terveik megvalósítására.

– Csodálatos lenne ha helyére, a Dunára kerülhetne október első hétvégéjére, a hajómalom ünnepére. Ez a hatósági engedélyeztetéstől függ, ami nem egyszerű. Viszont lelkileg feltölt, szinte megható az, ahogy az emberek viszonyulnak ügyünkhöz. Eddig 14 vállalkozás jelentkezett segítőként, ingyen, illetve nem piaci áron vállaltak közreműködést – mondta érdeklődésünkre Palik Vera. A teendők közt említette az Erdélyből beszerzett malomkő alkatrészeinek, valamint a ráckevei malmosok által biztosított két fontos alkatrésznek a Bajára szállítását. Érzékelteti az összefogás napi gyakorlatát, hogy az áprilistól október végégig nyitva tartó skanzenben a város által delegált közmunkás, továbbá önkéntesek, egyesületi tagok láttak el minden feladatot az ünnep- és hétköznapokon egyaránt, ellenszolgáltatás nélkül. Tavaly 120 tagot számlált az egyesület. 

A dunai halászati hagyományok felélesztését, a vízi életforma bemutatását célozták meg az alapítók. Ehhez a halásztanyákat formázó mini skanzen létrehozása, valamint a működő megépítése és a Dunára bocsátása szerepelt a tervekben. Ilyen nincs az országban. A folyó bajai szakaszán egy 1880-as térkép szerint 51 hajómalom őrölte a gabonát és biztosított megélhetést malmosoknak, molnároknak, kereskedőknek. A csaknem évtizedes tervnek is van gazdasági vetülete, egy skóciai példát említett Palik Vera mintaként, ott a gazdasági visszaesést követően turisztikai látványossággá vált múzeum nyitott új utakat. Ilyenre Baján is szükség van, egyedi látványosságként jól jöhet a térségnek a fejlesztés.”

 

Forrás: BAON http://www.baon.hu/bacs-kiskun/gazdasag/oktoberre-ujra-hajomalom-orolheti-a-gabonat-a-dunan-648055

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 5 =