Ugorjunk le Dél-Alföldre az év utazójával

Az év utazója Baján a “Halászati Mini skanzen”-t látogatta meg.

Idén Dobos Judit lett a Magyar Turizmus Zrt. és a Travelo video­blogger-pályá­zatának nyertese, így az Év utazója. A 23 éves főiskolás lány tíz héten át heti százezer forintos fizetésért utazza be Magyarországot, hogy kipróbáljon minden attrakciót. Legutóbb a Dél-Alföldön járt – összeállításunkból kiderül Bajától Békéscsabáig mi mindent ajánl megtekintésre.

A Dél-Alföldön jól megférnek egymás mellett a kisebb, elszigetelt tanyák és a modern városok. Ez a változatosság és a természeti kincsek, legfőképpen a gazdag hőforrások, különösen izgalmassá teszik a térséget.

Baján például érdemes meglátogatni a Halászati Mini Skanzent, ahol a dunai hagyományos halászatot s az ehhez szükséges eszközöket mutatja be a tárlat gazdag és változatos szemléltetőanyaggal. A kulturális program után mindenkinek jóleshet egy rövid motorcsónakázás a Türr átvágáson a Hétház utca, illetve a Duna szálló alá, ahol az érintetlen természetben gyönyörködhet a látogató.

Ópusztaszer elsősorban a történeti emlékparkról híres, ám más érdekesség is található itt. Ilyen például a sövénylabirintus, azaz a 21. század mérnöki precizitásával megtervezett fagyal-ültetvény. A legendás csodaszarvast formázó sövényfalak 3,5 kilométer hosszan kanyarognak. Az elágazásoknál a térség történetével, kultúrájával, élővilágával, érdekességeivel kapcsolatos, többféle tematikájú, választhatóan magyar vagy angol nyelvű kérdésekre adott válaszok segítenek a helyes út megtalálásában. Az útvonal fahidakon vezet át, végül egy kilátó nyújt pihenési lehetőséget. Érdemes megnézni a fűzfafonat-labirintus 1200 méter hosszúságú, embermagasságú falait is, amelyet a Tisza-parti füzek ágaiból fontak, és egy honfoglalás kori övcsat mintáját formázza. A logikai szőnyeglabirintusok szórakoztató és egyben gondolkodtató interaktív játékok. Természetesen az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark sem maradhat ki, ahol számos program kínálja magát. Ilyen a Feszty körkép, a Nomád park és a Skanzen megtekintése is.

A Dél-Alföld egyik legszebb városa Szeged lehet a következő úti cél, ahol sétarepülésre is alkalma nyílik az utazónak. Ha ez nem jelent különösebb kihívást, akkor irány a Szegedtől mindössze 15 perces autóútra lévő hódmezővásárhelyi Wakeboard pálya, vagy a Békéscsabai repülőtér, ahol a tandemugrás is kipróbálható.

Forrás: blikk.hu
http://www.blikk.hu/blikk_eletmod/ugorjunk-le-del-alfoldre-2281989