Az egyesületről

A Bajai logo_smallHajómalom Egyesületet 2007-ben tíz bajai lokálpatrióta alapította, azzal a céllal, hogy a hajdan volt hajómalmok egyikét újjáélessze, illetve a bajai halászati hagyományokat felelevenítse és a gyakorlatban mutassa be a mai gyerekek számára a halászeszközök használatát.

A civil kezdeményezés értő fülekre talált, mára közel 100 egyesületi tag dolgozik a fenti célok megvalósítása érdekében. A halászati miniskanzen városi civilek, bajai és környékbeli vállalkozások adományaiból valósult meg, nagyrészt munkafelajánlásokból, kisebb részt pénzbeli adományokból, mindenfajta pályázati és állami pénz nélkül. A miniskanzen létrehozásában több mint 80 vállalkozás, illetve magánszemély vett részt.

slider2
A bajai önkormányzat biztosította e csodálatos helyen a területet, mely a város legkedveltebb kiránduló helye. A paticsfalú halásztanyákban a leggyakrabban használt halászati eszközök bemutatóját lehet megtekinteni, külön kiállítva az 1900-as évek elején készült használati eszközöket.

A tanyák körül rezéti mintára, szolgafára akasztva láthatók a varsák és egyéb halászeszközök.

A gyermekek örömére helyreállítottak az egyesület ügyes kezű mesterei egy halászladikot, melyben játszhatnak és láthatják, hogy a ladik mellé hogyan kötötték a halászok a bárkákat, hogy a halak élve jussanak be a helybeli piacra.

Köszönetet mondunk azoknak a halászoknak, akik tapasztalataikat meséiken keresztül átadták az egyesület tagjainak, és adományaikkal segítették a halásztanyák berendezését.51_hajomalom

A tervünk egy eredeti formában megépített hajómalom létrehozása volt. Itt mutatjuk meg a ma emberének, hogy a víz energiáját kihasználva hogyan lehet környezetbarát módon energiát termelni. Ezen módon dolgoztak a dunai hajómalmosok évszázadokon keresztül. Az életet adó búzát őrölték lisztté az ötvenegy Baja környéki hajómalomban, a Bácska gabonájával kereskedve tették városunkat virágzóvá.

A molnároknak nemcsak az őrléshez, a hajózáshoz, hanem a mechanikához is kellett érteniük és egy kicsit kereskedők is voltak. Aki nem ismerte a dunai szokásokat, hamar bajba kerülhetett. Úgy gondoljuk a kreativitásuk a mai világban is elkel, példaként követni lehet gondolkodásmódjukat!

Reméljük, minden bajai és környékbeli, messze földről idelátogató turistának élmény lesz a miniskanzen és a hajómalom megtekintése. A kézműves foglalkozásokkal és a dunai gasztronómiai hagyományok felelevenítésével csalogatjuk ki a skanzenbe a gyermekeket, hogy megtanulják, egészséges egyensúlyt kell fenntartani a virtuális világ és a valóságos világ között.

Jelszavunk működik:

Sok kis ember összefogásával csodákra vagyunk képesek!”

A hajómalom és a mini skanzen üzemeltetéséhez kérjük erkölcsi és anyagi támogatásukat!

Egyesületünk közhasznú besorolású, így ha vállalkozóként támogatja szervezetünket, akkor azt az adó alapjából is leírhatja.

Mindenkit szeretettel várunk május 1-től október 31-ig. Csoportok esetén előzetes bejelentkezés szükséges.

 

 


Egyesület  
Alapszabály (hatályos: 2015. 04. 30-tól)
Letöltés
Belépési nyilatkozat Letöltés
Támogatók Letöltés