Bajai TV: Újabb lépés a cél felé

A Bajai Televízió a 2016. október 12-i híradójában a hajómalom építéséről, szállításáról tudósított.

Elszállították a készülő hajómalom egyik fő elemét a gyárból. A 17 méter hosszú 10 tonnás fémszerkezet a következő munkálatokig a kikötőben kapott helyet. Ha minden a tervek szerint halad, még az ősszel fával borítják majd be az úgynevezett házhajót.

Az előkészületek után a magasba emelkedett a 17 méter hosszú, 4 méter széles 10 tonnás fémszerkezet. A fa elemek felszereléséhez szükséges elemekkel a végleges súlya mintegy 13 ezer kg lesz majd. Ez nagyjából kétszer akkora, mint a másik hajó elem. Több olyan munkatársuk is van, akik korábban a hajógyárban dolgoztak és nagy szaktudással rendelkeznek, mondta az üzemvezető.

Csilics Gábor – üzemvezető, T.E.T.T. Mérnökiroda Kft.

Ha rutintalan ember végzi, akkor könnyen előfordulhat, hogy olyan hajót gyárt, ami nem tud, csak körbe-körbe menni. Ilyen szempontból szerencsések voltunk. Maga a nehézség: az sok-sok elemből van, hogy ezeket mind-mind annak megfelelően kell, tehát pontosan kell illeszteni, nem beszélve arról, hogy a mozgatása is rettenetesen nehéz. A hegesztési sorrendet pontosan kell betartani a vetemedések miatt, de nagyon komoly terv volt a birtokunkban.

A terjedelme miatt a szerkezet szállítása sem volt egyszerű, a fordulások miatt már a kapun is nehéz volt kijutni. Az utcákon pedig a bajai rendőrkapitányság nyújtott segítséget. A hajómalomnak a fém házhajó a fő eleme, ami most a kikötőben kapott helyett. Később ezt vörös fűzzel borítják majd be.

Palik Vera – elnök, Bajai Hajómalom Egyesület

Asztalosok fogják készíteni, minden anyag készen áll arra, hogy a feldolgozás megtörténjen. Ezt követően kerül majd fel a házhajónak a ház része, ahová az összes malomszerkezet és a fogadótér és minden, tulajdonképpen a lelke az egész hajómalomnak, az majd erre a vasszerkezetre fog rákerülni.

Ha kedvező lesz az időjárás, az ősszel a házhajó és a völgyhajó borítása készül el. Télen pedig a mérnöki és tervező munkák következnek, amik ugyan nem látványosak, viszont sok időt igényelnek, tette hozzá Palik Vera. A tervek szerint a kész hajómalmot jövő október első szombatján a hajómalom ünnepen avatják majd fel.”

 

Forrás: Bajai Televízió http://www.bajaitelevizio.hu/?p=18255 (2016. október 12.);
Bajai Televízió / Youtube https://www.youtube.com/watch?v=3u7wd1NzeeQ&feature=youtu.be

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy + 18 =