Hajómalmok a Dunán az 1930-as években

Klaszán Sándor képei sokat mesélnek a régi bajai és baja környéki hajómalmokról.

A Klaszán családnak két hajómalma is volt, az egyik lisztet őrölt a másik paprikát. A malmok számozottak voltak, melyeket a hajómalom céh adott ki, ez volt az engedély.

Természetesen a hajómalom céhnek tagjai voltak. Ők adományozták a bajai múzeumnak a hajómalmosok céhládáját. A háború alatt az oroszok pontonhidat akartak építeni a malmokból, ezért szétverték őket. A Klaszán család malmaiból egy orrtőke maradt, amit szintén a múzeumnak adományoztak.

A Klaszán lisztmalom a téli bajai kikötőben.

 

A Klaszán család két malma látható a képen. 1920-ban Érsekcsanádnál horgonyoztak le a jobb sodrás miatt.

 

Vidám társaság a hajómalomnál. Bal szélső úr Klaszán János bajai cukrászmester, jobbról takarásban a malomtulajdonos, Klaszán Ferencz látható. A kép 1927-28 környékén készülhetett.

 

Klaszán Ferencz malomtulajdonos mellényben ingujjban a hajómalomnál a munkásokkal. A kép hátulján látható a dátum: 1930.V.hó 15.

 

1934 körül készült kép Baján a családi konflissal. Klaszán Ferencz malomtulajdonos, és bátyja: Klaszán Sándor vízmérnök, aki 1911-től Balatonfenyvesen dolgozott vízmesterként. Középen a kislány: Klaszán Margitka. (Klaszán Ferencz lánya.) Köszönet a képekért az Érden élő Vaskuti Lőrincné Klaszán Margitkának.