Gombosi találkozó a hajómalom jegyében

A Bajai Hajómalom Egyesület vezetésével, a „Danube and People”, a „Duna és az ember” című projekt keretében, a Dunát, a vizet szerető emberek találkoztak Gomboson 2012. április 21-én.

Az ezerháromszáz lelket számláló Duna melletti kis helység lakóiból áradt a szeretet és a várakozás, hogy bemutassák nekünk falujukat.

A polgármesteri üdvözlő szavak után, fiákerrel vittek ki bennünket a Duna-partra. A rendezvényen a falu és a „járás” vezetőin kívül Dr. Lódi Gábor miniszter-helyettes, országgyűlési képviselő is részt vett. Későbbi előadásában hangsúlyozta a két település, Baja és Gombos, jövőbeni lehetőségeit a Duna jegyében. A csöppnyi községet kiemelt beruházással segíti a szerb kormány, hogy a Bajai Hajómalom Egyesülettel együtt megvalósítandó EU-s IPA-program még teljesebbé váljon.

Két halásztanya, és egy körbejárható hajómalom-makett Belső-tavi látványosságát, látogathatóvá tételét biztosító utat, valamint a Duna által kialakított Belső-tó másik oldalán lakókocsis és sátras kempinget építenek állami pénzből. A beruházástól a település lakói azt remélik, hogy a falu a turizmusból meg tud majd élni, és a Duna adta lehetőségeket teljes egészében a turizmus szolgálatába tudják állítani.

A rendezvénykor a Belső-tó homokos vízpartján, a falu fiataljai a vendégekkel nyárson sült szalonnát sütöttek. A tóparti focipályán a magyar és szerb gyerekcsapat mérte össze tudását.

A falu művelődési házában folytatódott a program, ahol az óvódások ötletes és hangulatos előadással szórakoztatták a teltházas összejövetelt, az óvónők és a szülők által készítette jelmezben. A felső tagozatos gyerekek a magyar irodalom remekeiből összeállított műsorral színezték a napot.

Nem hiányzott a tudományos előadás sem, mert a faluból származó Molnár Tünde néprajzkutató tartott előadást Gombosról készülő könyvéről, ahol a magyar lakosság háború előtti, alatti és utáni életét dolgozza fel. Érdekes volt hallgatni a történelem „fintorait”, mely a szerbiai magyarokat érte.

A hajómalmokról is szó esett, hiszen az 1960-as évek végéig meg volt az utolsó malom a nádasba kihúzva, sajnálatos módon már hamvai sem találhatók, csak a régi öregek emlékeznek rá.

A bajaiak a szeretet és összetartozás jeléül egy halfőző bográcsot vittek ajándékba, és adták át a falu polgármesterének, Ruppa Attilának, „Danube and People” 2012. 04. 21. szöveggel, és a projekt címerével. Szabad magyar fordításban azt mondjuk:

A Duna nem ismer határokat.

Ha a Szerbiát támogató EU-s pénzek a fejlődés szolgálatába állnak, akkor ez a szomszédos ország is fel tud zárkózni, hogy az EU-tagjává válhasson. Akkor pedig valóra válik a határ lebontása és igazzá válik a fenti jelszó.

A rendezvény finom ebéddel és pohárköszöntőkkel színesedett. Újabb barátságokkal tértünk haza, melyhez a Bácskai Civil Szervezetek Szövetsége által megszólított magyar és szerbiai testvérszervezetek képviselői is hozzájárultak. A Bajai Hajómalom Egyesülettel együtt utaztak ezek a civil szervezetek Nyugat-Bácskába, ahol ők már több mint egy évtizede építik a szerbiai magyarokkal a barátságot.

Az IPA-rendezvény következő állomása 2012. május 12-én Baján lesz, a „Jánoska-eresztés” napján, a halászati mini skanzenben, a Türr emlékműnél, ahol minden érdeklődőt szeretettel vár a Bajai Hajómalom Egyesület teljes vezetősége és tagjai.

2012. április 24.

Palik Vera
Bajai Hajómalom Egyesület
elnöke

logo-eu_hu