Bajai Hajómalom Egyesület tagtoborzó szombat

A Gemenc Zrt. weblapján a Bajai Hajómalom Egyesület 2008. október 11-én tartott rendezvényéről az alábbi cikk jelent meg.

“A Bajai Hajómalom Egyesületet Palik Vera elnök kezdeményezésére elkötelezett bajai honpolgárok, lokálpatrióták alapították 2007. őszén abból a célból, hogy a város idegenforgalmi életét, a helyi turizmust fellendítsék a múltbéli hagyományokhoz hűen, a Duna és a Sugovica folyók adta lehetőségek kihasználásával. Az egyesület hajómalom létrehozásával, skanzen létesítésével, a helyi molnárok, kézművesek köztudatban rég elfeledett, ám annál értékesebb és érdekesebb emlékeivel kívánja feléleszteni az ezzel kapcsolatos szokásokat, és reményei szerint a város és a környék turisztikai látnivalóinak körét markáns vonallal bővíteni igyekszik.

A hajómalom mellé (a tervek szerint a Dunán, a Türr emlékmű és a vízi rendőrség között lenne elhelyezve) a régmúlt hagyományait is oda kívánják tenni. Skanzent és vesszőből font halásztanyák épülnek, melyekben az érdeklődők elsajátíthatják a Bajai Kézműves Egyesület tagjaitól a hálókötés és más régi mesterségek tudományát. A hajómalom molnárlakásában kiállítást rendezne be az egyesület régi eszközökkel. Itt a gyerekek megismerkedhetnek a fizika erőátviteli törvényeivel a hajómalom működésének tanulmányozásán keresztül. A tervek között szerepel egy kemence is, melyben bárki megsütheti kenyerét, kalácsát.

Az elképzeléseket a Gemenc Zrt. és a Forint-Soft Kft. anyagilag támogatja, a város pedig telket ad hozzá. Jelen pillanatban az egyesület taglétszámának növelése a feladat.

E célból 2008. október 11-én a Petőfi-szigeti Sobri Halászcsárdában az egyesület tagtoborzó napot szervezett. Cserni Laura népi játszóházi foglalkozásvezető és Vass János pintér segítségével a kicsik és nagyok a vízi élettel kapcsolatos tárgyakat készíthették el, fejlesztve kézügyességüket és ismereteiket. Az eseménnyel kapcsolatosan a Magyar Posta által kibocsátott emlékbélyegek is forgalomba kerültek.
Délután a Gemenc Zrt. Petőfi-szigeti Oktatási Központjában kiállítás kezdődött a hajómalmokról, a Duna, a Sugovica és a város történelméről. A kiállításon a közelmúltban elhunyt dr. Solymos Ede néprajzkutatónak, a történelemtudományok kandidátusának munkáiból tekinthettek meg a látogatók ízelítőt.

Este a Sobri Halászcsárdában fogyasztotta el Stahl Judit, a vacsora háziasszonya, a kezdeményezés támogatója és a közel 100 meghívott és vendég a Baja környéki molnárok ételét, az utánozhatatlan bajai halászlét, melyet dr. Novics György, sokszoros halászléfőző bajnok készített.

A Gemenc Zrt. – mint minden komoly, a város fejlődését elősegítő kezdeményezés esetén – elhivatottan a Bajai Hajómalom Egyesület céljai mellé állt, anyagilag és erkölcsileg is támogatja a célkitűzések megvalósítását.”

Forrás: Gemenc Zrt. (2008. október 14.)
http://www.gemenczrt.hu/index.php?apps=news&news=44