Egy lépés a hajómalom felé

A SZOLJON weboldalon 2011. október 4-én a halászati miniskanzen megnyitójáról az alábbi hír jelent meg.

Egy lépés a hajómalom felé

 

BAJA | Hivatalosan megnyílt a halászati mini skanzen a Türr-emlékműnél. Szombaton mintegy ezerötszázan vettek részt az ünnepi programon. A Bajai Hajómalom Egyesület által dédelgetett álom egy része már megvalósult.

A civil szervezet 100 tagján túl már százhoz közelít a további támogatók száma. Céljuk változatlan: hajómalmot akarnak építeni a Dunára, ettől a közösségi élet és a turizmus fejlődését remélik.

– Most leginkább a boldogság jellemez – mondta kérdésünkre tegnap délben Palik Vera, az egyesület elnöke lelki állapotáról. Közben Salgótarjánból érkezett turisták nézelődtek a halásztanyát idéző helyen, egy televíziós stáb pedig a helyszínt vizsgálgatta. Nem sok nyoma volt annak, hogy a szokásosnál is többen fordultak meg a hétvégén a Dunaparton. Pedig így történt, a kemence jól vizsgázott 800 szilvás sütemény és 400 lepény sült meg benne.

– Kiválóak voltak a fellépők, senki nem türelmetlenkedett, még sötétben is jöttek az emberek, este fél 8-kor tudtuk bezárni a házakat. Szemetet viszont senki nem hagyott maga után – sorolta tapasztalatait az üzletasszony. Két hete folytak a berendezés munkálatai, amikor megkeresték az idős halászokat, hogy a tárgyi emlékek gazdái jelentkezzenek. Aztán szinte ömleni kezdtek az adományok, ahogy azt az optimisták megjósolták.

Érsekcsanádról, Nagybaracskáról is érkeztek felajánlások, kaptak 100 éves csontos kecét, de a kiállítás része lett az a halmérő szák is, amit a Halászparton az utolsó bárkán használtak. Három nádtetős, vesszőfonatos házikó idézi az egykori halásztanyákat, egy kemence és három esőbeálló szolgálja a látogatókat. Kincsek, muzeális értékek sorakoznak, ám valamennyi éghető anyagból. A tervek szerint október végig naponta 14 és 16 óra között fogadnak látogatókat, de az előzetesen bejelentkezőkre is gondolnak.

– Fájó, hogy az ide látogatók szinte kivétel nélkül az értékek védelme felől érdeklődnek. Amit lehet, mi megcsináltuk. Azon a délutánon amikor elkészültek a nádazással, férjemék egy lángmentesítő anyaggal kezelték a felületeket.  A szakemberek kitalálták, hogyan lehet riasztóval felszerelni a házakat, miközben nincs bennük villany. Került ide hatalmas reflektor, ami bevilágítja a területet. Más módon is igyekszünk megvédeni az értékeket, például széles körben hirdetjük, hogy nincs benne állami, önkormányzati, illetve pályázati pénzt. Senkinek a fejében nem fordulhat meg, hogy innen bárki kivett volna valamit. Ide mindenki csak betett.

Van például négy idős úr, akik minden reggel 6 és 7 óra között kibicikliznek és felügyelik a területet. Első szóra segített a vízirendőrség is, amit sokan elképzelhetetlennek tartottak. A helyi és mohácsi ajánlásoknak köszönhetően a rendőröktől érkezik ide a víz és nem kellett milliókat költeni a hálózat bővítésére. Ezek alapján én bízom az emberekben – foglalta össze Palik Vera.

Nem titkolta, a 2007-es alapítás óta voltak mélypontok is. Ilyennek érezte, amikor hivatalosságok csak arról beszéltek, hogy miért nem lehet megcsinálni valamit. Vagy a Norvég Alap pályázatának sikertelenségét említheti. Akkor több partnerrel közösen próbálkoztak, köztük volt az önkormányzat is. A város azonban a kultúrpalota tervével járt sikerrel.

– Akkor mondtam azt, hogy veletek vagy nélkületek, de megcsináljuk. Megszólítottuk a nagyobb építési vállalkozókat, és rettenetesen nagy erőt adott, hogy senki sem mondott nemet. Ami ma itt látható az 2007-es költségvetés szerint 25 millió forint volt – mutatott körbe a skanzenben.
Határon átnyúló uniós pályázaton nyertek támogatást a hajómalom szerkezetre és a tervek, hatósági engedélyek elkészíttetésére. A fizikai megvalósításhoz is hasonló forrás kellene, hiszen csak annak ismeretében lehet dönteni a szerkezet méretéről. Az elnök az akadályok ellenére optimista, szerinte a hajómalom avatóünnepsége 2014 őszén lesz.”

Forrás: SZOLJON (2011. október 4.)
http://www.szoljon.hu/bacs-kiskun/kozelet/egy-lepes-a-hajomalom-fele-404093