Épülőben a bajai hajómalom

2016. április 18-án jelent meg Szarvas Panni írása Épülőben a bajai hajómalom címmel a hetven9.hu weboldalon.

“Újabb állomáshoz érkezett a hajómalom elkészítése. Jelenleg a fém részek megmunkálásán dolgoznak a szakemberek, az engedélyek szerint a két hajótest fémből készül el. Ezek között fog a Duna vize által meghajtott kerék dolgozni – mondta Végh Tamás a T.E.T.T. Mérnökiroda Kft. ügyvezetője. A hajótestek 17 méter hosszúak, a nagyobbik 5 a kisebbik körülbelül 2 m széles.

“A hajótestek nagyon egyszerűek, szinte csak egyenes vonalak határolják, ez hajótestnél ritka. Ez egy úszó mű, de nem fog mozogni a vízen, esetleg a téli kikötőbe való behúzás idején. Egyébként rögzítve lesz a Duna-parton.” – mondta Végh Tamás.

A szakemberek közül többen korábban hajóépítő üzemben dolgoztak, nagy tapasztalattal rendelkeznek, így a hajótestek építése nem okoz gondot számukra. A hajótesteket később fával borítják majd be, és már megérkezett az a vörösfenyő is, amiből a házhajó készül majd.

Palik Vera, a Bajai Hajómalom Egyesületelnöke elmondta, rengeteg munka vár még rájuk, szervezni való pedig annál is több. “Nagy erővel és hihetetlen elszántsággal dolgozunk az ügyön, és ebben olyan nagy városi összefogás körvonalazódik, amely szívmelengető.”

A tervek szerint az acélszerkezetek június végére készülnek el. Ezután a kikötőben a szárazföldön majd a vízen folytatódnak a munkálatok. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a kész hajómalmot 2017 tavaszán adják majd át, mondta az egyesület elnöke. A halászati miniskanzen viszont már a mostani hétvégétől látogatható.”

 

Forrás: http://hetven9.hu/2016/04/epuloben-bajai-hajomalom/