Jánoska-eresztés Baján

A Sikeradó weblapon a 2012. május 12-én tartott Jánoska-eresztéssel kapcsolatban az alábbi hír jelent meg.

“Jánoska-eresztés Baján

 

Május 12-én, szombaton tartják Baján az úgynevezett Jánoska-eresztést. Nepomuki Szent Jánosnak, a hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentjének szobrát hajóval szállítják a Sugovicán a város főterére, ahol ezután vigasság veszi kezdetét.

Palik Vera, a Bajai Hajómalom Egyesület elnöke a szervezők nevében az MTI-nek elmondta, hogy a Jánoska-eresztés több száz éves múltra tekint vissza. Baja Szentjános nevű városrészéből ered a hagyomány, az ott élő, javarészt vízi mesterségekkel foglalkozó emberek tisztelegtek így védőszentjük előtt. A Jánoska-eresztést 1941-ig minden évben megtartották, aztán az 1980-As évek végén éledt újra a szokás, az utóbbi években már több ezren vettek részt az eseményen és a hozzá kapcsolódó programokon.

Az idei Jánoska-eresztés része annak a programsorozatnak, amelyet az egyesület a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósít meg az idén; jelszavuk: a Duna nem ismer határokat!

Palik Vera elmondta, hogy a szentjánosi kápolnában található, csaknem két méter magas Nepomuki Szent János-szobrot szombat este bajai gimnazisták a vállukon viszik le a Duna-parti Türr-emlékműhöz, ahol hajóra teszik. A szobrot szállító hajót lampionokkal, mécsesekkel kivilágított ladikok, motorcsónakok kísérik fel a Sugovicán. A kikötőben a fiatalok ismét vállukra veszik a szobrot és felviszik a Szentháromság térre, ahol beszédet mond Zsigó Róbert polgármester, majd jelképesen csapra vernek egy hordó bort – kezdődhet a vigasság.

A hajómalom egyesület elnöke beszámolt arról, hogy a Jánoska-eresztés alkalmából a határon átnyúló programban a bajaiakkal együttműködő szerbiai Gombosról is érkeznek vendégek. Emellett Baja testvérvárosaiból és Erdélyből is várnak látogatókat a rendezvényre.

A városban a Jánoska-eresztés előtt számos programot rendeznek a főtéren és a Türr-emlékmű mellett lévő halászati miniskanzenben. A kemencében dunai kalácsokat, például borsos kalácsot sütnek, emellett sült disznócombbal is megvendégelik az arra járókat. Akinek kedve van, kipróbálhatja, hogyan kell halászlétésztát gyúrni.

A gyerekeket és az érdeklődő felnőtteket számos kézműves foglalkozás – például gyöngyfűzés, növényszövés, papírmerítés – is várja, emellett lesz játszóház is. A Türr István Múzeum egyik munkatársa pedig bemutatja, hogy annak idején a halászok hogyan fontak úgynevezett rekesztőfalat vesszőből. Ezzel a csiga alakú eszközzel tudták megmenteni a levonuló árvíz után a halakat a halászok – részletezte Palik Vera.

A Duna-parton lévő színpadon nemzetiségi és hagyományőrző néptáncegyüttesek adnak műsort, az Eötvös József Főiskolán pedig Rónay István vízépítő mérnök, a Magyar Mérnökkamara alelnöke tart előadást A Duna stratégia és a civil szervezetek címmel. Utóbbiakról Palik Vera kiemelte: az idei Jánoska-eresztés programjainak megvalósítása érdekében számos bajai civil és szakmai szervezet fogott össze a várossal.

A Bajai Hajómalom Egyesület a szerbiai Gombossal csaknem 85 ezer eurót (több mint 25 millió forintot) nyert a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban konferenciák, kulturális programok rendezésére, emellett elkészülhet a tervezett működő bajai hajómalom őrlőszerkezete és a hajó(malom) terve is.”

 

Forrás: www.sikerado.hu (2012. május 6.)
http://www.sikerado.hu/kultura/2012/05/06/Janoskaeresztes_Bajan