Múlt-kor: Elkészült a bajai halászati miniskanzen

A Múlt-kor magazin weblapján a halászati miniskanzen elkészülésekor az alábbi cikk jelent meg.

“Elkészült a bajai halászati miniskanzen

Elkészült a bajai Duna-parton a halászati miniskanzen; az egykori halászok életét, eszközeit bemutató interaktív létesítményt szombaton, október 1-jén adják át ünnepélyes keretek között.

A miniskanzen a Bajai Hajómalom Egyesület kezdeményezésére, széles körű civil összefogás eredményeként valósulhatott meg – mondta Palik Vera, az egyesület elnöke az MTI-nek.

A Türr-emlékmű szomszédságában lévő miniskanzenben három nádtetős, vesszőfonatos házikó található, amely a halásztanyák mintájára készült, valamint egy nagy kemence és három úgynevezett esőbeálló. A tanyákat korhű eszközökkel rendezték be, ezekben hálókat, evezőket, használati tárgyakat és számos, a halászathoz kapcsolódó eszközt mutatnak be. Az egyesület gyűjti a környéken a régi halászati szerszámokat, kaptak már például több faragott evezőt, szapolyt, bárkát és több régi kép is előkerült az öreg halászoktól. A már összejött halászszerszámok szolgafákra vannak felakasztva, ahogy annak idején gemenci halásztanyákban látni lehetett.

Az egyesületi elnök kitért arra, hogy az esőbeállók kézműves programoknak adhatnak helyet, de terveznek gasztronómiai bemutatókat, amelyek alkalmával az érdeklődők megtanulhatnak például halászlétésztát gyúrni. A kemencében pedig régi szokás szerint elkészített kenyérféle, lepény és sütemény, így a Sárközben hagyományos borsos kalács készülhet majd. A nagyobb, sok embert megmozgató ünnepeken – például keresztelőkön, lakodalmakon vagy búcsúkor – sütötték a borsos kalácsot, amely sima kelt tésztából készül. Amikor a kicsi kalácskák megsülnek, tejfölös, borsos kacsazsírba forgatják őket. Régen ezzel várták a vendégeket, de a laktató ételt fogyasztották halászlé mellé is.

Természetesen a híres bajai halászlé főzésének fortélyait is megmutatják igény esetén az érdeklődőknek. “Itt Baján úgy főzzük ma is a halászlét, hogy nem teszünk bele zsírt, nem passzírozzuk, csak fejenként fél kiló halat, hagymát, nagyon finomra őrölt paprikát szórunk bele, a forrástól számított 25 percen belül kész is van, viszont a kalóriatartalma nagyon alacsony. A molnárlegényeknek annak idején a kemény munkához ez kevés volt, ezért a molnárcéh előírta, mennyi kalória tartalmú ételt kell kapniuk. Ezt a malomtulajdonosok úgy oldották meg, hogy tésztát tettek a halászlébe, elvégre a hajómalmokon liszt volt bőven, tojás meg akadt mindig” – idézte fel Palik Vera, miként került a bajai halászlébe a tészta.

Az egyesület szeretné, ha egy korhű hajómalom is működhetne a miniskanzen részeként, a molnárságnak ugyanis nagy hagyománya volt Baja környékén. Palik Vera reméli, hogy pályázati forrásokkal és további civil összefogással sikerült ezt is megvalósítaniuk.

A Bajai Hajómalom Egyesület elnöke kiemelte, hogy a mintegy 25 millió forint értékű miniskanzen a helyiek összefogásával épült meg. A területet az önkormányzat biztosította, az épületeket és a kemencét azonban az egyesület tagjainak, valamint hatvan bajai vállalkozás hozzájárulásával sikerült felépíteni. A munkálatokat már tavaly elkezdték, de a nyári árvíz keresztbe húzta a hagyományőrzők számításait, így csak idén tavasszal tudták folytatni az építkezést.

A halászati miniskanzent szombaton adják át ünnepélyes keretek között. Beszédet mond Zsigó Róbert fideszes országgyűlési képviselő, Baja polgármestere, majd népzenei és néptáncos produkciók következnek. Számos kézműves foglalkozással, például fafaragással, textilvirág-készítéssel, gesztenyéből készülő “mindenfélével” ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Természetesen a kemence sem marad ki: lepényt és süteményt készítenek benne, a finomságokat a látogatók meg is kóstolhatják.”

Forrás: Múlt-kor mult-kor.hu (2011. szeptember 27.)
http://mult-kor.hu/20110927_elkeszult_a_bajai_halaszati_miniskanzen