Múltidéző – Hajómalom és skanzen

A BAON weblapon 2008. október 7-én egyesületünk terveiről, céljairól az alábbi cikk jelent meg.

“Múltidéző – Hajómalom és skanzen

BAJA | Skót történet ihlette va árosukat szerető bajaiakat, akik hajómalom és skanzen létesítésén fáradoznak, mely kitörési pont lehet kedvelt kirándulóhelyként.

– Sok kisember együtt, összefogva nagy dolgokat tud véghez vinni – állítja Palik Vera, a Bajai Hajómalom Egyesület alapítója. – Néhány évvel ezelőtt Skóciában jártam a férjemmel. Egy Dandee nevű városkában hallottam a következő történetet az idegenvezetőtől. Az 1970-es években bezárták az állami bányákat, nagy volt a munkanélküliség. A királynő a városnak ajándékozta hajóját, melyet a kikötőben helyeztek el. Mellé tengerészeti múzeumot létesítettek. Az idegenforgalom virágzó gazdaságot teremtett. Ez és nagyanyám elbeszélései, hogy valaha száz hajómalom őrölte a Bácska gabonáját, adta az ötletet.

Egy hajómalom létesítése, az idegenforgalom fellendülése
kitörési pontot jelenthet Baja számára is.

– Arra gondoltunk, hogy a hajómalom mellé – a Dunán, a Türr-emlékmű és a vízirendőrség között lesz elhelyezve – a régmúlt hagyományait is oda tesszük: felállítunk egy kis skanzent. Vesszőből font halásztanyákat építünk, melyekben az érdeklődők elsajátíthatják a Bajai Kézműves Egyesület tagjaitól például a hálókötés és más régi mesterségek tudományát. A hajómalom molnár lakásában kiállítást rendezünk be szemléltető eszközökből. Itt a gyerekek megismerkedhetnek a fizika erőátviteli törvényeivel a hajómalom működésének tanulmányozásán keresztül. Terveink között szerepel egy kemence is, melyben bárki megsütheti süteményét. Természetesen a közösség által választott „kemencenagy” felügyelete alatt. Kedvelt kirándulóhellyé varázsoljuk a hajómalmot és a skanzent – vázolta a terveket az egyesület elnöke.

Hozzátette: az elképzeléseket a Gemenc Zrt. és a Forint-Soft Kft.
anyagilag támogatja, a város pedig telket ad hozzá. Most az
egyesület taglétszámának növelése a feladat. Biztosak a
szervezők abban, hogy a városukat szerető bajaiak a hajómalom mellé állnak.

Forrás: BAON (2008. október 7.)
http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kultura/multidezo-hajomalom-es-skanzen-180578