Napsütötte Hajómalom Ünnep

Baja Város honlapján jelent meg Napsütötte Hajómalom Ünnep címmel az alábbi írás.

“NAPSÜTÖTTE HAJÓMALOM ÜNNEP

A Bajai Hajómalom Egyesület a Türr-kilátó melletti Mini Skanzenben rendezte meg október 3-án a hagyományos Hajómalom Ünnepét, amely a Rotary Club Baja halszabadító programját követte. A színes programsorozat látogatottságát a csodás napsütés is segítette.

Az ünnep Pump Károly kiállításával kezdődött: a fotóművész olyan képeket készített a Halászati Mini Skanzenről, amelyek egészen más megközelítésben tükrözik a skanzen nagyságát és hangulatát a látogatóknak. Az esemény alkalmával Pump Károly egy vászonképet ajándékozott a Bajai Hajómalom Egyesületnek: az alkotáson a felavatott kemence látszik teljesj napsütésben. Vajon hányszor kellett kimennie, hogy ezt a hangulatot és ezt a fényviszonyt vissza tudja adni?
Kothencz Kelemen néprajzkutató érdekes előadása következett: kutatásai összegzéseként beszélt a vízi molnárok életéről, szokásairól. Az előadást a rekesztőfallal körülvett „előadóteremben” tartotta, ez külön érdekesség volt, hiszen mindenkit a paticsfalra emlékeztetett. A programon részt vettek a korábbi IPA program szerbiai partnerei, a gombosi önkormányzat képviseletében. A küldöttséget a falu jegyzője, Klenanc József vezette. A résztvevők között volt a Gombosi Tűzoltó Egylet vezetője is, aki partneri kapcsolatokat keres a városban. Az esemény meghívottja volt a Ráckevei Hajómalom Alapítvány elnöke, Szőgyényi Gábor is, akinek külön élményt jelentett a Duna magyarországi alsó szakaszának egykori hajómalmosairól hallani Kothencz Kelemen előadását.

Eördögh Gabriella vezetésével fellépett a Bodza Banda, akik bőgő, brácsa és hegedű játékukkal, valamint Nagy Alma Virág énekével kápráztatták el a közönséget. Segítségünkre volt a gemenci erdő, amely a Dunával együtt fokozta a visszhangot.
A Rotary Club Baja tagjai, vidéki és külföldi vendégeik a haleresztést követően a Hajómalom Egyesület meghívására részt vettek a műsoron és a kemence avatón is. A városból és vidékről is szép számban érkező érdeklődők, talán utoljára a Mini Skanzen megnyitásakor láthattunk vendégül ekkora sokaságot. A délutánba nyúló programsorozatból nem hiányzott a szokásos kézműves foglalkozás sem. Ezúttal az őszi terményekből készítettek képeket a kisebb és nagyobb gyerekek, de nagy sikere volt ismét a rekesztőfal fonásának is. A Vaskúti Pékség Kft. ügyvezetője személyesen irányította a lepénysütést, az elkészült finomság már forrón kosárba került, csalogató illattal. A sárközi borsos kalács készítői sem vallottak szégyent, mert mindenki nagy elismeréssel ízlelte a különleges kalácsot, főleg a vidékiek és külföldiek csodálták a szokatlan, de kiváló ízeket. Nem feledkeztünk el az egészségügyi problémákkal küzdő társainkról sem, hiszen sokaknak kell az egészségük megőrzése érdekében más étkezésre váltaniuk. Mester Miklós volt ebben segítségünkre, előadása a gluténmentes, tejmentes és diabetikus ételekről szólt. Elméletben és gyakorlatban is megmutatta, hogyan lehet a hagyományosra megszólalási hasonlítű ízű diétás ételt készíteni.

A szerbiai Gombos település Tűzoltó Egylete az előző évben vendégül látta egyesületünk tagjait a falujukban. Akkor ígéretet tettünk arra hogy szakmai partnert keressünk a városban részükre. Így teljesedik ki az IPA Határokon Átnyúló Együttműködés című program éveken át, és öröklődik egyesületről egyesületre, közösségről közösségre.
A csodálatos napsütés, amely méltó volt a vénasszonyok nyarához, fokozta a hangulatot. Jó érzés volt látni a sok profi fotóst, akik élvezettel örökítették meg azt a fesztelen hangulatot, amit a résztvevők éreztek. Nem hiába nyerte el a Halászati Mini Skanzen a Megyei Értéktárba való bekerülés jogát.
A hely varázsa újra sikert hozott az egyesületnek, és a Rotary Clubbal való együttműködés további ötleteket eredményezett.

Palik Vera,
a Bajai Hajómalom Egyesület elnöke”

Forrás: Baja Város honlapja (baja.hu, 2015. október 8.)
http://www.baja.hu/index.php/aktualis-hirek/item/2299-napsutotte-hajomalom-unnep

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 + 4 =