Sajtóközlemény – Hajómalom kikötő létesítése a Dunán

2019 | 03 | 11
BAJAI HAJÓMALOM EGYESÜLET    

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

HAJÓMALOM KIKÖTŐ LÉTESÍTÉSE A DUNÁN                       

A Bajai Hajómalom Egyesület 4 402 323 Ft európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert el egy – a Dunán működő hajdani hajómalmok mintájára – olyan rekonstrukció megépítésére, mely a kor biztonsági és építési szabályainak is megfelel, s mellyel célunk a hagyományos dunai molnárok munkájának és eszközeinek interaktív bemutatása. Baja város közösségének széleskörű részvételére alapozva, a lakosság erős identitására és közös értékeire építve, a sokszínűséget megőrizve, illetve a kultúra és közösség rejtett erőforrásait kiaknázva állítottuk össze a komplex projektet. 

A Hajómalom a már 2012-ben megépített Bajai Halászati Mini Skanzen mellett, a Duna sodrása által hajtva mutatja be ezt a páratlan műszaki műemléket, mely a helyi gazdaság elengedhetetlen mozgatórugója volt évszázadokon át. A projekt megvalósítási helyszíne a Türr-kilátó mellett, Baja leglátogatottabb turisztikai célpontjánál található, ahol a Duna és annak mellékága a Sugovica találkozik. A Hajómalmot már korábban elkészítettük és 2018. júliusában a Hajózási Hatóság üzemelési engedélyt adott rá, kiadva annak lajstromszámát is. Ahhoz, hogy a Halászati Mini Skanzen a Hajómalommal együtt egy jól működtethető városi érdekeket is szolgáló teljes turisztikai látványossággá nője ki magát, a következő munkálatokat végezzük el a TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2018-00030 azonosítószámú nyertes projekt keretében: 

A projekt fő célkitűzése egy 16 m hosszú bejáróhíd elkészítése, mely a Hajómalom megközelítését teszi lehetővé. További cél egy hagyományos – az akkori kornak megfelelő – eszköz-, és szerszámpark bemutatására alkalmas kiállító tér létrehozása. Ezt a jelenleg szerszámtárolónak használt bemutató-tér kiváltásával érhetjük el a legköltséghatékonyabban. A fentiek mellett egy kerítéssel vesszük körbe a skanzent, megoldva ezzel a látogatási időszakon túli és az éjszakai értékvédelmet. A projekt keretében tervezett tevékenységek nyomán létrejövő komplex turisztikai látványosság, a természetes vizet és hagyományokat szerető ember számára kihagyhatatlan látnivaló.

Ezen beruházásokkal a Bajai Hajómalom Egyesület által üzemeltetett Halászati Mini Skanzen és a folyam által hajtott Hajómalom nem csak Baja, de jelenleg hazánk egyedülálló látványosságává nőheti ki magát. Nem csupán országos, de nemzetközi jelentősége is megnőhet, hiszen a csaknem azonos helyszínen álló MAHART kikötő képes a külföldi kirándulóhajók fogadására is. Mindezekkel nagyot lendíthetünk a város és a kistérség turisztikai célorientáltságán.

A projekt a Regionális Fejlesztési Alapból valósul meg az Európai Unió támogatásával, a Magyar Állam társfinanszírozásával Baján. 

A projekt kapcsán információ, tájékoztatás kérhető:
Palik Vera – 30 / 959 21 80

 

 

Sajtóközlemény letöltése PDF-ben